Giriş

...HOŞ GELDİNİZ... Siteye Giriş Herkese iyi bloglar dilerim... İyi günler

Tarihi Yerler ve Tanıtımları

 Artvin topraklarında günümüze ulaşan  ilk kalıntılar, manastır ve kaleler olup,çoğunlukla Bagratlı Krallığı  döneminde, V ile XI. Yüzyılları arasında  yapılmışlardır.XVI.yüzyıl ortalarından itibaren  Osmanlı egemenliği döneminde  ise camiler başta olmak üzere türbe,hamam,çeşme,köprü ve konakların varlığına rastlanmaktadır.
 MANASTIR VE KİLİSELER
 Artvin merkezi başta olmak üzere Ardanuç,Şavşat ve Yusufeli ilçelerinde  hemen hemen hepsi eğitim amaçlı ve anıtsal  nitelikli, kesme taştan inşa edilen manastırlar bulunmaktadır. Çeşitli yapı topluluklarından  oluşan bu manastırlardan  günümüze kadar ulaşan kendi türünde  nadir tarihi eserlerdir.
Pırnallı (Porta)  Manastır Kilisesi : Artvin merkez ilçeye bağlı Pırnallı köyünün Bağlık mevkiinde bulunmaktadır. Kral I.Aşot’un  torunu  Prens Khaouli tarafından 896-918 tarihleri arasında yaptırılmıştır.Bir çan kulesi, bir şapel ve bir çeşmeden oluşmaktadır. Manastırın yerleşim planına  bakıldığında  Tao Klarjheti bölgesinin  o dönemlerdeki en önemli kültür ve dini merkezi olduğu anlaşılmaktadır. Manastıra, Artvin-Şavşat karayolunun 30 uncu  km.sinden sonra 5 km.lik yaya patika yolla  ulaşılmaktadır.
Hamamlı (Dolishane) Kilisesi : Artvin Merkeze bağlı hamamlı köyünde  bulunmaktadır. Kitabesine göre X.Yüzyıl ortalarında inşa edilmiştir.XVI .Yüzyıl sonrasında bir bölümü Cami olarak da kullanılan Manastırdan  günümüze sadece  Kilisesi ulaşmıştır.
Bulanık (Rabat) Kilisesi: Ardanuç İlçesine bağlı Bulanık köyü Çamlık mahallesinde bulunmaktadır. XI. Yüzyılda  inşa edilen yapı XIV. Yüzyıl sonrasında terkedilmiş olup, günümüze sadece kilisesi ulaşmıştır.
Cevizli (Tibet) Kilisesi: Şavşat İlçesine bağlı cevizli köyünde bulunan yapı, IX.yüzyılda  inşa edilmiştir.Bölgenin İslamlaşması ile bir zaman cami olarak kullanılan yapı , 1889 yılı itibariyle  terk edilmiştir. Günümüze sadece kilisenin cepheleri  ulaşmıştır.
İşhan Masastırı:  Yusufeli ilçesine bağlı  dağ yolu köyünde  bulunmaktadır.Yapı ilk olarak VII.yüzyılda inşa edilmiş olup;  sonradan yıkılmıştır.Yapının yerine  IX.yüzyılda  bugünkü manastır yapılmıştır.İnşa edilen manastır  kilise ve şapelden oluşmaktadır.Kilisenin bir kısmı
Bir süre cami olarak kullanılmıştır.Yüksek kasnaklı külahı  içteki freskli dıştaki plastik süslemeleri ile düzgün kesme taş işçiliğindeki kilisesi  dönemin sanat zevkinin  en önemli temsilcisidir.
Altıparmak (Barhal)  Manastırı: Yusufeli ilçesine bağlı  Altıparmak  Köyünde bulunmaktadır.X.yüzyılda inşa edilen manastır günümüzde  turistik amaçlı çok sayıda ziyaretçi tarafından gezilmektedir. Oldukça sağlam  olan yapı,anıtsallığı ile dikkat çekmektedir.Barhal manastırı halen cami olarak kullanılmaktadır.
Dörtkilise Manastırı: Yusufeli ilçesinin 4 km. güneybatısında  Tekkale köyünde olup, köyden 7 km. sonra mezra yolu üzerinde bulunmaktadır. Manastırın  IX.yüzyılda Gürcü Kralı David tarafından yaptırıldığı, yapı topluluğuna bakıldığında bir rahibe okulu olduğu anlaşılmaktadır.Manastır çan kulesi,yemekhane ,seminer odası ve şapelden oluşmaktadır.Kilise, plan açısından Barhal kilisesine benzemektedir..Yöredeki ortaçağ dönemi manastır  oluşumunu en iyi biçimde yansıtmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder